'Jacinta' + paneldebat: Kollektive traumer i kunst og klasse

Mød forfatterne Haidar Ansari og Peter Øvig Knudsen samt kunstner Tilde Bay Kristoffersen til en samtale med Politikens Lotte Folke om kollektive traumer i kunsten efter visningen af Jessica Earnshaws prisvindende dokumentar ‘Jacinta’. Arrangementet er en del af film- og talkserien 'Institutionaliseret', tilrettelagt i samarbejde med Haidar Ansari.

Traumer, skam og mistrivsel er ofte brugte begreber i den offentlige samtale i disse år, og særligt traumet er et tabu, der har været behandlet med stor gennemslagskraft i kunsten. Det gælder både det personlige, men også de kollektive traumer, der kan ramme et miljø, en familie eller et samfund, og som kunstnere i disse år udforsker på helt nye, overraskende måder både i filmen, litteraturen og musikken.

En af dem er filminstruktør Jessica Earnshaw, og den 1. juni viser vi hendes prisvindende øjenåbner af en dokumentar, ‘Jacinta’. Efter filmen tager opinionsredaktør på Politiken, Lotte Folke Kaarsholm over og vil sammen med forfatter Haidar Ansari, kunstner Tilde Bay Kristoffersen og forfatter Peter Øvig Knudsen, der alle har haft personlige traumer tæt inde på livet, diskutere sammenhænge mellem socialklasse og kollektive traumer.

Om filmen:

Siden hun var barn har 26-årige Jacinta været viklet ind i sin mors verden af stoffer og kriminalitet, og siden hun var teenager har hun fulgt hende ind og ud af systemet. Da hun bliver løsladt, forsøger Jacinta at bryde mønstrene af afhængighed og genoptage kontakten til sin egen datter. Filmen følger Jacinta over tre år og skaber med en enestående adgang et intimt portræt af mødre, døtre og nedarvede traumer.

Om serien:

Det danske velfærdssamfund står på skuldrene af stærke institutioner: sundhedsvæsenet, uddannelsessystemet, kernefamilien, listen er lang. Men de mange institutioner inddeler os også og reproducerer mønstre, der i disse år italesættes i kunsten måske mere end nogensinde. Mental mistrivsel i skolerne, social mobilitet, dannelsesidealer og adfærd, listen er igen lang. Det er disse mønstre, der med udgangspunkt i forfatter Haidar Ansaris erfaringer og perspektiver fra underklassen gås efter i sømmene i film- og talkserien 'Institutionaliseret'.

Med udgangspunkt i seks udvalgte film og temaer, inviterer Ansari en række kunstnere, forfattere, meningsdannere og eksperter til at diskutere institutionalisering i kunsten og i Danmark, hovedsageligt fra et klasseperspektiv. Serien består af seks arrangementer kurateret af Ansari, hver med en filmvisning, der undersøger et udvalgt tema og en efterfølgende talk, debat eller live-optræden, der udvider emnet og diskuterer det i en dansk kunst- og samfundskontekst. Serien løber over en periode fra maj til og med november 2023.

Serien præsenteres i samarbejde med Gyldendal og er støttet af Børnesagens Fællesråd.

Mød