'Profeten' + liveinterview: Det danske fængsel

Vi viser Jacques Audiards tankevækkende fængselsfortælling ‘Profeten’, og efterfølgende inviterer vært på DR-podcasten ‘Fængsel’, Wilhelm Østergaard, en tidligere indsat op på scenen til en samtale om tilværelsen og livet i et dansk fængsel. Arrangementet er en del af film- og talkserien 'Institutionaliseret', kurateret i samarbejde med digter og forfatter Haidar Ansari.

Hvordan er det at modtage en fængselsstraf og være indsat i et dansk fængsel? Og hvordan genopbygger man en ny tilværelse uden for fængslets mure?

Med bl.a. Black Lives Matter-bevægelsen har spørgsmål om politivold og fængselsstraf sjældent været mere omdiskuteret, mens fængslet i filmkunsten længe har været et yndet omdrejningspunkt for fortællinger om sociale hierarkier, klasseskel og menneskelig natur.

Den 31. august gæster vært på DR-podcasten ‘Fængsel’, Wilhelm Østergaard, Filmskolen til et live-interview med en tidligere indsat. Før samtalen viser vi franske Jacques Audiards nyklassiker ‘Profeten’ (2009), der på sin helt egen måde viser fængslet som et klassedelt samfund, der spejler sin omverden.

Om filmen:

Malik er dømt til seks års fængsel og kan hverken læse eller skrive. Da han ankommer til fængslet, 19 år gammel og helt alene, fremstår han yngre og mere skrøbelig end de andre dømte. Men da han bliver viklet ind i den korsikanske bande, der styrer fængslet, hærdes han langsomt. Malik lærer hurtigt koderne og stiger i rækkerne, alt imens han i al hemmelighed udtænker sine egne planer.

Om serien:

Det danske velfærdssamfund står på skuldrene af stærke institutioner: sundhedsvæsenet, uddannelsessystemet, kernefamilien, listen er lang. Men de mange institutioner inddeler os også og reproducerer mønstre, der i disse år italesættes i kunsten måske mere end nogensinde. Mental mistrivsel i skolerne, social mobilitet, dannelsesidealer og adfærd, listen er igen lang. Det er disse mønstre, der med udgangspunkt i forfatter Haidar Ansaris erfaringer og perspektiver fra underklassen gås efter i sømmene i film- og talkserien 'Institutionaliseret'.

Med udgangspunkt i seks udvalgte film og temaer, inviterer Ansari en række kunstnere, forfattere, meningsdannere og eksperter til at diskutere institutionalisering i kunsten og i Danmark, hovedsageligt fra et klasseperspektiv. Serien består af seks arrangementer kurateret af Ansari, hver med en filmvisning, der undersøger et udvalgt tema og en efterfølgende talk, debat eller live-optræden, der udvider emnet og diskuterer det i en dansk kunst- og samfundskontekst. Serien løber over en periode fra maj til og med november 2023.

Serien præsenteres i samarbejde med Gyldendal og er støttet af Børnesagens Fællesråd.

Mød