Skolen er den måske mest grundfæstede institution af alle i det moderne samfund og for de fleste en fuldstændig indiskutabel del af at vokse op. Et barndommens mikrokosmos, hvor børn fra vidt forskellige hjem mødes i skolegården og klasselokalet og formes sammen. Netop derfor er skolen et evigt debatemne: pædagogik og elevsammensætning, privat- eller folkeskole, flere eller færre timer.
Skolen kan både være et helvede og en redning, og den 28. september taler Politikens opinionredaktør, Lotte Folke, med forfatterne Morten Pape og Haidar Ansari samt forstander på Krogerup Højskole Rasmus Meyer om, hvordan skolen har formet dem hver især og deres arbejde og hvilken rolle de ser skolen og uddannelse have, både nu og i fremtiden, i spørgsmålet om klasse.
Før samtalen viser vi Nadav Lapids fænomenale ‘The Kindergarten Teacher’ (2014) om den femårige dreng Yoav, der har et usædvanligt poetisk talent, som hans lærer for alt i verden forsøger at beskytte mod omverdenens korrumperende indflydelse.
I en verden, der ikke sætter pris på kunstnere, hvor følsomme sjæle ikke har en chance, opdager en poesielskende børnehavelærer et usædvanligt talent og beslutter sig for at redde hans gave fra verden, det middelmådige og rå – for at redde ham fra selve livet. Det er historien om en kvindelig Don Quixote, der stræber efter at redde verden gennem et barns poesi, og om et eftertænksomt barn, der ikke har noget ønske om at blive frelst.
Det danske velfærdssamfund står på skuldrene af stærke institutioner: sundhedsvæsenet, uddannelsessystemet, kernefamilien, listen er lang. Men de mange institutioner inddeler os også og reproducerer mønstre, der i disse år italesættes i kunsten måske mere end nogensinde. Mental mistrivsel i skolerne, social mobilitet, dannelsesidealer og adfærd, listen er igen lang. Det er disse mønstre, der med udgangspunkt i forfatter Haidar Ansaris erfaringer og perspektiver fra underklassen gås efter i sømmene i film- og talkserien 'Institutionaliseret'.
Med udgangspunkt i seks udvalgte film og temaer, inviterer Ansari en række kunstnere, forfattere, meningsdannere og eksperter til at diskutere institutionalisering i kunsten og i Danmark, hovedsageligt fra et klasseperspektiv. Serien består af seks arrangementer kurateret af Ansari, hver med en filmvisning, der undersøger et udvalgt tema og en efterfølgende talk, debat eller live-optræden, der udvider emnet og diskuterer det i en dansk kunst- og samfundskontekst. Serien løber over en periode fra maj til og med november 2023.
Serien præsenteres i samarbejde med Gyldendal og er støttet af Børnesagens Fællesråd.