De nye idioter: Kasper Rune Larsen og Rasmus Theisen i samtale med Lasse Dein

Den gængse forestilling om “idioten” omskrives i både filminstruktør Kasper Rune Larsen og forfatter Rasmus Theisens seneste værker, der giver hver deres nuancerede portræt af den danske provins og de mennesker, der bor og lever der. Mød dem begge i samtale med vært Lasse Dein om det at fortælle historier om mennesker og miljøer, der ofte er genstand for stereotyper i kunsten. Inden samtalen viser vi Kasper Rune Larsens kritikerroste ‘Idioten’ (2023).

Provinsen og de mennesker, der befolker den, har igennem årene været genstand for reducerede stereotype fortællinger i film og litteratur og i kunsten og medier generelt. Men en ny generation af stemmer tilbyder et andet og nuanceret blik på livet uden for København – et blik, hvor provinsen står i egen ret og ikke bare i relation til hovedstaden.

Med film- og talkserien ‘Provinsbilleder’ undersøger Filmskolens elevdrevne filmklub gennem tre arrangementer en ny provinsbølge i dansk film og litteratur med filmvisninger og efterfølgende samtaler mellem en filmskaber og forfatter om det sted, der danner arena for deres kunst.

Kasper Rune Larsen bragede i 2017 ind på den danske filmscene som en ny original stemme med slackerfilmen ’Danmark’ om to unge skatere fra Fredericia. I hans anden spillefilm ’Idioten’ fra 2023 beskæftiger instruktøren sig på ny med unge mennesker, der søger efter deres plads i det danske samfund. Efter et afvænningsforløb tvinges skuespilleraspiranten Tobias til at forholde sig til omverdenens forventninger, da hans kommende kone Cille bliver gravid. Parrets tumultariske fortid spøger i socialforvaltningen på Lolland, hvor man forholder sig mistroisk til, hvor kompetente de to outsidere vil være som nybagte forældre.

Siden debutromanen ’Andre hunde’ (2021) har Rasmus Theisens interesse for tilværelsen langt fra Københavns kulturelite været tydelig. Debuten udspiller sig i Grønland, men i hans anden roman ’Molbohistorier’, der udkom i 2023, vender han tilbage til sin hjemstavn ved Knebel Vig på Mols. Her tegner den unge molbo et dragende og halvuhyggeligt provinsportræt af det moderne landboliv i begyndelsen af det tredje årtusind, hvor en evindelig regn skaber ringe i vandet i det lille lokalmiljø ved Jyllands snude.

Den 4. juni viser vi ‘Idioten’ og efterfølgende taler filmens instruktør Kasper Rune Larsen og forfatter Rasmus Theisen med vært, musiker og skuespiller Lasse Dein om at vende blikket mod det lokale og give stemme til en del af Danmark, der har været under- og misrepræsenteret i kunsten og kulturen. Og naturligvis den fælles interesse for “idioterne”.

Mød