Det langsomme liv: Frelle Petersen og Josefine Klougart i samtale med Lasse Dein

Går tiden langsommere i provinsen? Hvad gør provinsens ro ved de film og bøger, der udkommer derfra? Og hvorfor er der aldrig nogen, der taler om provinsnatur? De spørgsmål stiller vi, når vi afslutter vi film- og talkserien ‘Provinsbilleder’ med en visning af filmen ‘Onkel’ (2019) efterfulgt af en samtale med filmens instruktør Frelle Petersen, forfatter Josefine Klougart og satiriker Lasse Dein.

Provinsen og de mennesker, der befolker den, har igennem årene været genstand for reducerede stereotype fortællinger i film og litteratur og i kunsten og medier generelt. Men en ny generation af stemmer tilbyder et andet og nuanceret blik på livet uden for København – et blik, hvor provinsen står i egen ret og ikke bare i relation til hovedstaden.

Med film- og talkserien ‘Provinsbilleder’ undersøger Filmskolens elevdrevne filmklub gennem tre arrangementer en ny provinsbølge i dansk film og litteratur med filmvisninger og efterfølgende samtaler mellem en filmskaber og forfatter om det sted, der danner arena for deres kunst.

Frelle Petersen gjorde sig for alvor bemærket med sin anden spillefilm ‘Onkel’, der var nomineret til både en Robert- og Bodil-pris, ligesom den vandt hovedprisen på Tokyo International Film Festival. Filmen foregår på hans sønderjyske hjemegn og følger karakterernes bearbejdning af sorg og skiftende tider, fortalt i et filmisk temperament og en ro, der ellers sjældent vinder de store priser.

Josefine Klougart, der selv er fra Mols, har i sit forfatterskab beskæftiget sig indgående med det landskab, hun er vokset op i og hvor Mols’ bjerge spiller en central rolle. Provinsens landskab bliver skrevet frem med en sproglig omsorg, der føles dybt forbundet med provinsnaturens ro. For sin debutroman ‘Stigninger og fald’ (2010) var hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Vi afrunder film- og talkserien 'Provinsbilleder' med en visning af ‘Onkel’ og efterfølgende taler filmens instruktør Frelle Petersen og forfatter Josefine Klougart med vært, musiker og skuespiller Lasse Dein om at vende blikket mod det lokale og give stemme til en del af Danmark, der har været under- og misrepræsenteret i kunsten og kulturen.

Mød