Det ikke-neutrale blik - en undersøgelse af blik og positionering i dansk dokumentarfilm

Med KUV modningsprojektet “Det ikke-neutrale blik” vil filmskaberne Ánitá Beikpour og Tanja In Wol undersøge blik og positionering i dansk dokumentarfilm.

Vi vil med dette modnings- KUV projekt gerne røre ved det “hellige” i vores dokumentarfilmtradition og undersøge, hvilke blikke der har domineret vores fælles filmhistorie, og hvad det har af betydning for de film, der bliver produceret i dag.

Projektets formål er kritisk og historisk at undersøge blik i dansk dokumentarfilm og udvikle en undervisningspraksis igennem dette. Med udgangspunkt i vores egne - og andres værker, samt ved at dykke ned i den danske dokumentarfilmtradition, vil vi undersøge, hvordan blik, positionering og magtrelationer udspilles på film, og hvordan dette kan gøres til et praktisk-kunstnerisk fag på Filmskolen.

Ánitá Beikpour og Tanja In Wol Sørensen

Tanja In Wol Sørensen er instruktør og visuel antropolog. Med dokumentaren 'A Colombian Family' (’80), modtog hun en honorable mention for Emerging International Filmmaker ved HOTDOCS 2020. Tanja er pt. i produktion med dokumentaren 'SLÆGT/Homesick', som hun i 2024 var udvalgt til Berlinale Talents Doc Station med. I sit filmiske arbejde beskæftiger hun sig med hvordan magtstrukturer som krig, nationalstaten og den neokoloniale tidsalder opleves og udtrykkes gennem personer og fællesskaber, især i familien. Tanja In Wol er sammen med Ánitá medstifter af The Union, samt har mangeårig research og undervisningserfaring på blandt andet KU og den Danske Filmskole.

Ánitá Beikpour er uddannet dokumentarinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2017. Hun arbejder med både fiktion, dokumentarfilm og videokunst og debutterede på CPH:DOX med dokumentarfilmen 'Prelle – Lytter til mig selv' i 2020. Ánitá beskæftiger sig ofte med personlige og politiske emner i sine film såsom personlig frihed, oprør og hjemve. Hun har arbejdet i forskellige kunst-kollektiver, såsom FCNN (Feminist Collective With No Name) som blandt andet har udstillet på Berlin Biennalen, og så er hun medstifter (sammen med blandt andre Tanja In Wol) af The Union – et kulturarbejderforbund, der har til formål at skabe en kritisk antiracistisk diskurs indenfor kunst- og kulturbranchen i Danmark. Derudover har Ánitá undervist som gæstelærer på filmskolen de sidste par år.